PR08 Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Wat willen we bereiken?

Wonen
We verzachten de druk op de woningmarkt en voorzien in de kwalitatieve en kwantitatieve
woningbehoefte. De Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2018 tot en met 2021 wordt geactualiseerd en vastgesteld. De visie richt zich op de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte. Het terugdringen van planvoorraad is niet meer aan de orde.

We faciliteren initiatieven van derden, in de stad en in de kerkdorpen. We geven gronden uit op gemeentelijke grondexploitaties. Woningen worden opgeleverd in Laarveld fase 3, Beekpoort-Noord, Sportstraat, Kapelheuvelstraat en Baetenhof. De verdiepingen van het Muntcomplex worden naar woningen getransformeerd. Ook wordt het pand Beemdenstraat 38 getransformeerd naar woningen. Op basis van de Gebiedsvisie Keent & Moesel worden in 2022 bestemmingsplannen voor de drie fase 0 locaties vastgesteld (locatie Zevensprong, Microhalcomplex en JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats) J.W. Frisolaan). Voor het Horne Kwartier wordt een gebiedsvisie vastgesteld.

We willen met een pilot experimenteren om tot duurzame toekomstbestendige woningen en woonomgeving te komen. We hebben daarmee een voortrekkersrol in Limburg. Om aan de woningbehoefte van woonwagenbewoners te voldoen wordt als eerste ingezet op uitbreiding van de locatie Achtkantmolen. In 2022 wordt de procedure doorlopen. Een derde locatie voor huisvesting van internationale werknemers wordt in 2021 onderzocht. In 2022 wordt het traject doorlopen om te komen tot een omgevingsvergunning. Dit vindt participatief plaats.

Op korte termijn creëren we bewustwording bij onze inwoners. Verduurzaming van de woningen en energiebesparing zijn eerste stappen als opmaat naar de energietransitie. Komende jaren zal de inzet van de gemeente steeds meer verschuiven van bewustwording naar faciliteren. De financiering is een belangrijk aandachtspunt. We werken de vervolgstappen verder uit op basis van de kernwaarden (eerlijk, kansrijk en groen) van de Weerter Routekaart Energietransitie.

Ruimtelijke ordening
De voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt afgerond. Vanaf 1 juli 2022 werken we op basis van nieuwe werkprocessen, hebben we de benodigde kennis ingebed en hebben we de benodigde besluiten genomen.

In de Omgevingsvisie worden de kaders voor het omgevingsplan, de programma’s en de omgevingsvergunningen vastgelegd op grond van de Omgevingswet. Bestaande beleidskaders vormen bouwstenen, aangevuld met nieuwe thema's zoals gezondheid en klimaatadaptatie. De Omgevingsvisie wordt in samenspraak met de gemeenteraad participatief opgesteld.

De voorbereidingen voor de toekomstige invulling van het Beekstraatkwartier zijn gestart. In 2022 wordt de Bestuursopdracht Beekstraatkwartier vastgesteld.

De kwaliteiten van het buitengebied willen we behouden en waar nodig versterken. Hiervoor is het
nodig om in te spelen op de transities die plaatsvinden in het buitengebied, onder andere ten
aanzien van duurzame energieprojecten en transformerende en stoppende agrarische bedrijven.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 12:30:30 met de export van 09/29/2021 12:21:30