PR08 Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Wat is er aan de hand?

Wonen
De druk op de woningmarkt is in 2021 verder toegenomen. Dit geldt voor zowel (sociale) huurwoningen als voor koopwoningen. De kwalitatieve woningbehoefte wordt blijkens het in 2018 gehouden woningbehoefteonderzoek in grote mate bepaald door de vergrijzing (levensloopbestendige woningen, zowel grondgebonden als appartementen met lift). De druk is echter zo groot dat aan alle woningtypes een grote behoefte bestaat.

De Gebiedsvisie Keent & Moesel is opgesteld om de wijken voor te bereiden op de toekomst. De fysieke en sociale opgave komen hier bij elkaar. Op basis van de visie worden projecten uitgewerkt.

De mogelijkheden van circulair bouwen worden onderzocht als pilot om te komen tot een voorbeeldwijk van de toekomst, waarin met het brede palet van toekomstbestendig bouwen (inclusief, duurzaam, energieleverend, (tijdelijke) houtbouw en duurzame mobiliteit) wordt geëxperimenteerd. De woningbehoefte van woonwagenbewoners vullen we in door uitbreiding van woonwagenlocaties. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Internationale werknemers zijn nodig om vacatures in te vullen en onze economie op peil te houden. Aanvullende huisvestingmogelijkheden voor internationale werknemers zijn nodig.

De Weerter Routekaart Energietransitie richt zich op het aardgasvrij/-proof maken van de woningen. Komende jaren wordt daarom ingestoken op woningverbetering o.a. door middel van isolatie en ventilatie. Verder worden er een visie en strategie ontwikkeld om tussen 2030 en 2040 de overstap te kunnen maken naar hernieuwbare energiebronnen. Er wordt hierbij aangesloten bij de kernwaarden eerlijk, kansrijk en groen.

Ruimtelijke ordening
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is verschoven naar 1 juli 2022. De Omgevingsvisie fase 1 wordt volgens planning in 2022 door de gemeenteraad vastgesteld. De Omgevingsvisie is de nieuwe beleidsstrategie voor de fysieke leefomgeving. In de visie komen ook nieuwe thema’s aan bod zoals biodiversiteit, gezondheid, klimaatadaptatie en participatie.

De druk op de woningmarkt blijft groot. Het tijdig doorlopen van procedures is nodig om voldoende uitgeefbare gronden beschikbaar te houden. In 2022 worden de bestemmingsplannen voor Laarveld fase 4, de Stadsbruglocatie en de fase 0-locaties in Keent en Moesel vastgesteld.

De behoefte aan duurzame energie, de noodzaak om in te spelen op de klimaatverandering en de
verbetering van de biodiversiteit vragen om aanpassing van het gebruik van het buitengebied. De
transitie van de landbouw is één van de antwoorden hierop. Dit zal gepaard gaan met een toename van vrijkomende agrarische bebouwing en de behoefte aan nieuwe (economische) functies. In de Weerter Routekaart Energietransitie is de benodigde ruimte voor zonneweides ingeschat op ca. 150 ha. Hierbij wordt aangesloten op de landbouwontwikkelingen waarbij kansen worden gecreëerd voor transformerende en stoppende agrariërs.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 12:30:30 met de export van 09/29/2021 12:21:30