PR07 Volksgezondheid en milieu

Wat willen we bereiken?

Buitengebied en landbouw
Meer diversiteit en kwaliteit in het buitengebied van Weert. Het buitengebied is gebaat bij nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan een gezonde en veilige omgeving, met meer aandacht voor verbinding tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties, inwoners en vrijwilligers die actief zijn in het  buitengebied. Economische innovatie, verbetering van biodiversiteit, water robuust, klimaatbestendig en circulair produceren gaan hierbij samen.

Natuur en landschap
Een robuust ingerichte natuur en landschap met voldoende draagkracht om de gevolgen van
klimaatextremen en het menselijk handelen op te vangen. Samen met organisaties en vrijwilligers schatten van natuur en landschap beschermen en uitdragen middels educatie. Verder werken aan de ontsnippering van bos- en natuurgebieden door bosontwikkeling en het leefbaar maken van de stedelijke omgeving door vergroening in relatie tot het provinciaal 1 miljoen bomenplan.

Biodiversiteit
Via communicatie en acties in het kader van biodiversiteit wordt gewerkt aan het bewustzijn bij de inwoners van Weert om de ernstige achteruitgang van biodiversiteit in het algemeen tegen te gaan. Bij beleidsontwikkeling en projectvoorbereiding worden handvaten aangereikt om biodiversiteit te verankeren in de interne organisatie. In contact met inwoners en organisaties doen we dat door een professionalisering en samenwerking met het NMC (Natuur en milieu educatief centrum), daarnaast vergroten we het draagvlak met 3 nieuwe burgeracties.  

Water en klimaatadaptatie
We willen bereiken:

  • dat men zich bewust is dat we onze omgeving moeten aanpassen om te kunnen anticiperen op het veranderende klimaat;
  • dat er geen tekorten ontstaan met betrekking tot onze watervoorraad;
  • dat er geen schade of uitval ontstaat door wateroverlast bij extreme neerslag;
  • dat bij hitte de temperaturen in onze leefomgeving aangenaam blijven.

We streven naar een gezonde, veilige, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving.

Energie- en warmtetransitie
De Weerter energietransitie wordt volgens de kernwaarden eerlijk, kansrijk en groen vormgegeven. Voor de ambitie, om als gemeente in 2040 energieneutraal te zijn, zijn vier strategische doelen voor 2030 vastgesteld. Iedereen draagt zijn steentje bij aan de energietransitie zowel in de gebouwde omgeving, de openbare ruimte alsmede in de mobiliteit. Inwoners en bedrijven staan zelf aan de lat hiervoor, maar natuurlijk speelt de gemeente een belangrijke rol als regisseur en facilitator. In het Actieplan Weerter Routekaart Energietransitie 2021-2022 is aangegeven welke rol de gemeente aanneemt en welke acties worden ingezet. Het besef is er dat de energietransitie niet geforceerd wordt uitgevoerd omdat het is opgelegd, maar dat het een middel is om Weert “eerlijker”, “kansrijk” en “groener” te maken.
Deze ambitie gaat verder dan wat de klimaatwet voorschrijft. Binnen de invloedsfeer van de gemeente wordt met het actieplan richting gegeven aan de lokale transitie.

In 2022 wordt een vervolgplan ontwikkeld dat vanaf 2023 verder invulling geeft aan de lokale energietransitie.

Afval
Géén restafval is het eindstation en dat is niet voor morgen. Om dit ambitieuze doel te bereiken, is het eerst nodig dat we inzicht hebben in het afvalaanbod (hoeveelheid en samenstelling) en van de mogelijkheden dit afval te verwerken en vermarkten. Met die kennis kunnen we vervolgens een goede inzamelstructuur inrichten. Voor een goede balans tussen milieu, service en kosten betrekken we hier de burger bij.

Voor wat betreft de verwerkingscontracten is de aanbesteding in ASL-verband van huishoudelijk restafval en GFT eind 2023 van belang. De voorbereiding daarvan valt deels binnen 2022.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 12:30:30 met de export van 09/29/2021 12:21:30