Programmaplan

Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

Gemeenten ontvangen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten mogen zelf bepalen waar ze dit geld aan besteden. Zij leggen daarover verantwoording af aan de gemeenteraad.

De herijking van het gemeentefonds is voorzien per 1 januari 2023. De fondsbeheerders hebben de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) advies gevraagd over het voorlopige voorstel voor de nieuwe verdeling van het Gemeentefonds. De ROB heeft aan de fondsbeheerders om meer toelichting op de keuzes en effecten gevraagd en enkele kritische kanttekeningen geplaatst bij de uitlegbaarheid van de uitkomsten.
Daarnaast heeft de Tweede Kamer naar aanleiding van de adviesaanvraag vragen gesteld en hebben de fondsbeheerders veel reacties en vragen gekregen van gemeenten. Het aangepaste verdeelvoorstel is binnenkort gereed en zal – samen met de geactualiseerde voorlopige uitkomsten per gemeente – op de website van de rijksoverheid worden gepubliceerd. Ook de VNG zal om advies worden gevraagd. Besluitvorming over de invoering van de nieuwe verdeling is aan het nieuwe kabinet. Dat betekent dat momenteel nog onduidelijk is welk effect dit voor Weert zal hebben.

Thans zijn er nog enkele onzekerheden ten aanzien van het gemeentefonds, namelijk:

  • De (mogelijke) extra kosten die met ingang van 2022 opkomen in relatie tot de integratie-uitkering Voogdij 18+ door invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel.
  • Het al dan niet definitief vervallen van de opschalingskorting.
  • De ontwikkeling van de uitkeringsbasis, die blijft fluctueren.
  • De definitieve compensatie voor jeugdzorg.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 12:30:30 met de export van 09/29/2021 12:21:30